Menü Bezárás

Szerencsés az az osztály, amelyik az osztályfőnöke szárnyai alatt még többet tud magába szívni a kultúrából. Csapó Csaba tanár úr a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetőjeként kalauzolta végig osztályát, a 10.d-t a Matisse-kiállításon. Péter Fanni így számol be az eseményről: 

Külsős program keretén belül 2022. október 14-én osztályom, a 10. D osztályfőnökünk, Csapó tanár úr tárlatvezetésével megtekinthette Matisse első tárlatát Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban.

Érkezésünk után megvettük a jegyeinket, és még a kiállítás előtt pár perccel megnéztük a nemrég nyílt Barokk csarnokot. Az óriási festmények és halványzöld falak között elkészültek a kimaradhatatlan osztályképek, majd pedig következhetett az, amire mindannyian vártunk. A kiállító terembe belépve Tanár úr röviden bevezette a látnivalókat, illetve Matisse munkásságát. Kissé odébb a falon szemügyre vehettünk egy videót, amin maga a festő rajzolta fiatal modellének arcát. Mint azt megtudtuk, Matisse soha nem készült festőnek, egy vakbélgyulladás utáni lábadozása során kapott egy festőkészletet édesanyjától, hogy ne unatkozzon, és beleszeretett a művészetbe. Képein megfigyelhető a fauvizmus illetve az impresszionizmus hatása, amelyeknek fő jellemzője, hogy a teret hideg és meleg színekkel határolják, érzelmeinkre és figyelmünkre hatva ezzel.

Általa készített bronz szobrokat, öntvényeket is láttunk, amik akkoriban nagy felháborodást keltve fotókról lettek másolva, vagy éppen más munkáinak újragondolásai. A három női alakot formáló Fényűzés I. című képe rejtélyes, nem tudjuk kik is a nők valójában, és nem is fontos – mondja a Tanár úr, az a lényeg milyen kérdéseket, érzéseket vet fel bennünk.

Matisse-t nagyon érdekelte az, ahogyan az ablakok elhatárolják a teret, s hogy milyen viszonyban áll egymással a „kint” és a „bent”. Utazásai során ízelítőt kapott a keleti, illetve arab világból, ezek nagy hatással voltak művészetére. Fő művének a vence-i Rózsafüzér kápolnát tartotta, amelynek ablakait a Tahiti élményvilág ihlette – mondja a Tanár úr. A kiállítás egy a művész alkotását mutató videóval kezdődik, azzal is zárul.

Csapó tanár úr végig élvezettel, beleéléssel mesélt nekünk mindenről, egy percet sem untunk. A tárlat végeztével az új élménnyel gazdagodva még-még Matisse hatása alatt mind hazaindultunk.